Dyskusja i wymiana poglądów o na temat szeroko pojętego oprogramowania.
Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post08 sty 2015, 19:05

Ktoś mi poradzi dobry menadżer plików? Bo ten w windowsie 7 jest beznadziejny. Nie musi, a nawet nie powinien, mieć jakichś superextrafunkcji i innych wodotrysków. Zależy mi tylko, żeby były w nim możliwe 4 rzeczy: po pierwsze musi zastąpić systemowy windows explorer tak, żeby domyślnie się otwierał zamiast niego przy kliknięciu na ikonę "komputer", albo dowolny katalog. Po drugie musi wyświetlać pełne nazwy plików po ich zaznaczeniu, a niezaznaczone skracać, jeśli są zbyt długie, a nie tak, jak ten windowsowy wyświetlać tylko dwie linijki i trzy kropki nawet po zaznaczeniu pliku. Po trzecie musi mieć możliwość wyświetlania plików w widoku ikon, a nie tylko listy i szczegółów. Po czwarte musi mieć możliwość wyłączenia autorozmieszczania przy jednoczesnym zachowaniu dopasowania do siatki i zawijania wierszy tak, żebym mógł zawartość katalogu wyświetlić w kolejności, w jakiej chcę to zrobić, a nie w takiej, w jakiej on chce. Na przykład żebym mógł utworzyć nowy katalog pomiędzy dwoma plikami w taki sposób, że plik po prawej stronie się przesuwa, a ten, który jest ostatni w wierszy przeskakuje do niższego wiersza. To wszystko, czego chcę od tego programu. Nic więcej mi nie jest potrzebne. Ktoś taki zna i może polecić? Sprawdzałem już kilka i żaden mi nie dał tego, czego oczekuję.

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post08 sty 2015, 19:48

Raczej żaden program nie zastąpi Ci w 100% Explorera, wybacz.
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post08 sty 2015, 19:58

Wybaczam :P
Ale mnie właśnie o to chodzi, że w windowsie 7 explorer nie ma tych funkcji. Konkretnie, nie wyświetla długich nazwy plików i nie można w nim wyłączyć autorozmieszczania. To jest jedyny powód, dla którego chcę go zastąpić. Naprawdę nie ma ani jednego programu, który spełniałby te proste wymagania? Zupełnie nie rozumiem po co microsoft z tego zrezygnował. Przecież w xp explorer działał dokładnie tak, jak opisałem.

Awatar użytkownika

pc.qwerty

Zasłużony użytkownik
Posty: 3273
Rejestracja: 01 lip 2010, 11:28
    Macintosh Chrome

Post08 sty 2015, 20:43

Czy to czasem nie o to chodzi z tym rozmieszczaniem?
http://www.sevenforums.com/customizatio ... olved.html
There is no cloud. It's just someone else's computer.

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post08 sty 2015, 20:51

To już wcześniej znalazłem i sprawdziłem. Owszem, chodzi o to, co jest opisane, ale ten sposób nie działa, a raczej działa nie do końca. Ściągnąłem plik, dodałem go do rejestru i rzeczywiście pojawiła się możliwość wyłączenia autorozmieszczania, ale to spowodowało także wyłączenie zawijania wierszy. Efekt był taki, że jak wstawiłem coś pomiędzy dwa pliki, to wszystko po prawej stronie przesuwało mi się w prawo, ale ostatni plik nie był przenoszony do kolejnego wiersza, tylko także przesuwał się w prawo tworząc nową kolumnę. To powoduje, że na ekranie szybko zaczyna panować straszny bałagan.

Awatar użytkownika

lolasher

Zasłużony użytkownik
Posty: 2387
Rejestracja: 10 paź 2008, 18:28
Lokalizacja: Zadupie pod Siedlcami ;)
Kontakt:
    Macintosh Safari

Post08 sty 2015, 23:08

Tak z ciekawości, do czego potrzebna jest ci tak wyrafinowana organizacja plików? Jako człowiek wyszukiwarki i terminala nie potrafię sobie wyobrazić przeglądania plików w widoku ikon, to tak jakby mieć nieskończoną ilość zawalonych pulpitów brrrr. Jedyne co mi przychodzi do głowy to jakaś magiczna wtyczka do totalcommandera, ale wątpię, że ktoś taką zrobił.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post08 sty 2015, 23:38

Czy tylko u mnie włączanie programów ogranicza się do win+flaga, wpisz program, enter, ciesz się z uruchomionego programu?
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Ult1me

Administrator
Posty: 2425
Rejestracja: 05 sie 2008, 14:48
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:
    Windows 8.1 Internet Explorer

Post08 sty 2015, 23:46

bsystem, nie, nie tylko. Ja do tej pory jak chcę Worda odpalić to Win+R, winword...
Komputery:
Spoilerpokaż
Laptop (mój główny komputer): Acer Aspire 5750G | Intel Core i3 2330M (Sandy Bridge) 0.8-2.2GHz | Intel HM65 | 6GB RAM DDR3 | Intel HD Graphics 3000 + nVidia GeForce GT540M (nVidia Optimus) | Crucial MX100 256GB SSD | Broadcom 802.11n Network Adapter | Broadcom NetLink Gigabit Ethernet | Realtek ALC269 (+Dolby Advanced Audio)

Laptop służbowy: HP ProBook

Komputer brata (mój stary): Intel Pentium DualCore E6300 (2x 2.8@1.6-3.25 GHz EIST, 64bit, Intel-VT) | Gigabyte EP43T-UD3L (P43, ICH10) | 2x2 GB RAM DDR3 1066MHz GoodRAM | Palit GeForce GT220 | 2x500 GB (Seagate + SpinPoint F3)

Stacja do napraw: Intel Pentium 4 630 (3.00@2.43 GHz, 64bit, HT, Prescott) | ASUS P5GPL (Intel i915, ICH6) | 2x512 MB RAM DDR1 Kingston (PC-3200) | Gainward GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 | jakiś dysk :)

Komputer na części: Intel Pentium III 600 MHz Slot 1 | ASUS P3B-F | 128 MB SDR SDRAM | GeForce 2 MX400 (?) | Seagate 8.4GB PATA

Lumia 625
Dowódca Grupy Odwetowej Mafii C-QUAM, łączącej fanów fal długich, średnich i krótkich, nak***iania kabli j**anych, France Bleu Alsace, The Mighty KBC, Voice of Korea, Warszawskiej Radiostacji Centralnej z najwyższym masztem świata Konstantynowie koło Gąbina, oraz Radiowego Centrum Nadawczego z prawie najwyższymi masztami w Solcu Kujawskim

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post09 sty 2015, 15:19

Tak z ciekawości, do czego potrzebna jest ci tak wyrafinowana organizacja plików?
Podaję przykład (całkowicie realny, z którym mam do czynienia niemal codziennie, a nie jakiś wzięty "z kosmosu"). W katalogu mam około 1000-1500 plików z których kilkaset ma nazwę, która zaczyna się tak samo, a różnice zaczynają się w okolicach trzeciego słowa w nazwie, a czasem dopiero na samym końcu (nazwy mają po 4-5 linijek). Wybieram jeden (konkretny, a nie losowy), któremu chcę zmienić nazwę, potem stworzyć katalog o dokładnie takiej samej nazwie jak ta po zmianie i przenieść ten plik do tego katalogu. Jeśli nie mogę wyłączyć autorozmieszczania, to wygląda to tak, że wyszukuję ten plik zmieniam mu nazwę, potem tę nazwę kopiuję i tworzę nowy katalog. No i tu zaczyn się problem, bo ten katalog tworzy mi się w lewym górnym rogu okna. Zmieniam nazwę tego katalogu, a potem muszę znów wyszukać ten plik, żeby go przenieść. O ileż prościej byłoby, gdyby ten nowy katalog tworzył się w tym miejscu, w którym klikam myszką, zachowując oczywiście dopasowanie do siatki. Wtedy katalog mam obok pliku i mogę ten plik od razu do niego przenieść. O wiele prostsze.
A że widok ikon... kwestia indywidualnych upodobań. Tak po prostu lubię. I zanim zaczniecie mi udowadniać, że inaczej jest lepiej i powinienem zmienić swoje upodobania: próbowałem różnych innych typów widoków włącznie z tym, że przez jakiś czas używałem total commandera. Zawsze w końcu wracałem do widoku ikon, bo tak mi najwygodniej i najlepiej się czuję.
Czy tylko u mnie włączanie programów ogranicza się do win+flaga, wpisz program, enter, ciesz się z uruchomionego programu?
Czyli mam otwierać komendę "uruchom" i wpisywać nazwę programu z klawiatury? A do tego jeszcze muszę pamiętać dokładne nazwy wszystkich programów, których używam? A jak w tym programie (na przykład w wordzie) chcę jeszcze otworzyć jakiś plik, a nie mieć puste okno, to mam go potem jeszcze otwierać? I że niby to jest wygodne? U mnie uruchamianie programu ogranicza się do dwukrotnego kliknięcia myszką na jego skrót, albo plik, który chcę otworzyć. Nie wydaje mi się, żeby była prostsza metoda.

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post09 sty 2015, 16:16

win+flaga, enter, ctrl+o, nazwapliku, enter

Serio? Podpowiem, że tabulator dość fajnie uzupełnia nazwy plików :)
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post09 sty 2015, 16:28

win+flaga, enter, ctrl+o, nazwapliku, enter
Nadal twierdzę, że podwójne kliknięcie myszką na skrót, albo plik jest prostsze :D

Awatar użytkownika

PisarzKsiazkowicz

Moderator
Posty: 2204
Rejestracja: 27 sty 2010, 7:53
    Windows 8.1 Opera

Post09 sty 2015, 17:40

mkdir dupa_szatana_ohohohohoho
mv dupa_szatana_nananana.jpg dupa_szatana_ohohohohoho/dupa_szatana_ohohohohoho.jpg

pozdrawiam
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post09 sty 2015, 17:44

Fakt. To jest idealne rozwiązanie. Na pewno bardziej wygodne od przesunięcia pliku myszką. Po co nam graficzny interfejs? Po co nam w ogóle windows? Używajmy dosa. Zajmuje mniej miejsca i szybciej działa. No i nie trzeba się męczyć z tą okropną myszką, bo wreszcie wszystkie polecenia można zapamiętać i wpisywać z klawiatury :D

Awatar użytkownika

bsystem

Zasłużony użytkownik
Posty: 652
Rejestracja: 03 lis 2010, 16:44
    Windows 8.1 Chrome

Post09 sty 2015, 17:52

Człowieku, powszechnie wiadomo, że linia komend to najszybsze rozwiązanie. Chociażby dlatego, że nie musisz odrywać ręki do myszki. Skoro nie umiesz korzystać z komputera bez myszki to słabo, oj słabo.
Spoilerpokaż
Asus n61v | c2d p7450 | GT 240m | 4GB DDR3 | 320GB | Windows 8.1 x64
Fujitsu Siemens Esprimo V5505 | C2D T7550 2,2GHz 4MB Cache L2 (Merom) | 4GB RAM DDR2| 120GB| Windows 8.1 x64
Pentium 4 |Pentium 4 3.0GHz (Prescott) | 1 GB RAM DDR1 | 60 GB |Windows 8 RTM
Toshiba Satellite 1400-503 | Celeron-S 1,33GHz (tualatin :hyhy:) | 768 MB SD-RAM | 40GB | Windows XP SP3
K6-2| AMD K6-2 300MHz | 64MB SD-RAM |1GB| Windows 2000 Fresh by Rublik
Serwer 'Sempik': AMD Sempron 2800+ | ASUS K8V-MX | 1024 MB RAM DDR1 | S3 Graphics DeltaChrome Pro IGP | 20GB + 500GB | Windows 2k8
Pentium 4 1,7 GHz| OEM Fujitsu | 512MB SD RAM| 40GB
Sempron 2200+ | jakieś mobo MSI | 128MB DDR | 40GB
Intel Pentium III Coppermine | mobo na intelu | 128MB SD RAM | 80GB
Sempron 2800+ | ASRock K8NF4G-SATA2 | 512MB DDR | 160GB RAID0
Pentium II | mobo na slot1 | 128MB SD RAM | 2GB


Komputery mniej lub bardziej kompletne:

Amilo M7400 | Pentium M 1,3 GHz (Banias)| 512 MB RAM | dysk zbrickowany | +15" CRT
iPhone 5c + Dell e6230

Awatar użytkownika

Klisos

Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2014, 17:19
    Windows 7 Firefox

Post09 sty 2015, 18:00

Umiem. Umiem też jeździć na koniu, ale po co mam na nim jeździć do pracy, skoro mam samochód? A powszechnie wiadomo wiele rzeczy. Nie wydaje mi się, żeby linia komend i wpisywanie długiego ciągu znaków było szybsze od ruchu myszką i nawet przesunięcia ręki o kilka centymetrów na klawiaturę, kiedy muszę coś napisać.
Zresztą jakie to wszystko ma znaczenie. Czy ja kogokolwiek przekonuję, że ma używać graficznego interfejsu zamiast linii komend? Używajcie czego tylko chcecie i pozwólcie innym na to samo. Ja nie prosiłem o to, żeby ktoś mi udowodnił, że jestem beznadziejny, tylko o radę, jaki program spełnia moje ściśle określone oczekiwania.

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość